01-maart-2018   Het is weer tijd....gelukte aanval door de sperwer!

Het is de hele winter goed gegaan met het uit laten van onze duiven. Maar afgelopen zondag was het dan toch raak. Wij hadden eerst de doffers los gelaten. Hier kwam er al 1 niet van terug. Na wat wachten dan toch maar de jonge duiven ff los gelaten, na een uurtje buiten deze weer mooi binnen gedaan. Die doffer was er nog steeds niet! We hebben hierna dan de duivinnen los gelaten. Na 20 minuten kwamen er een paar terug, en die andere 1 voor 1. Ik wist gelijk dat het niet deugde! Smiddags om 17:00 uur waren nog 2 duivinnen en 1 doffer popupweg. Toen ik om 18:10 uur naar huis wilde gaan, kwam er op eens nog een duif aan vliegen. Het was de doffer die achter was. De 2 duivinnen zijn niet terug gekomen. De dag erna rond 16:00 uur viel een gewonde duivin op de garage. Het heeft wat geduurd voor dat hij op de juiste plek was om binnen te geraken. De roofvogel heeft haar goed te grazen gehad! Ik vond het knap van deze duivin dat ze toch nog los gekomen is, en thuis geraakt is. Heb meteen haar wonden ontsmet met jodium, en apart gezet. Hopelijk komt ze er nog boven op, en herstelt ze weer goed! Het is een fijn duivinnetje waar ik veel vertrouwen in had! Nu is het afwachten!

Deze week is er de voorjaarsbeurs in Houten, zo snel gaat een jaar voorbij! De beurs is altijd mooi en druk bezocht. Het is ook de start voor de voorbereidingen van het nieuwe vliegseizoen! Het is de tijd dat de duiven weer goed moeten zijn, zijn ze dat niet dan heb je nog even detijd voor ze in orde te maken! Het is dan ook weer de tijd voor de controle bij de dierenarts rond half maart! Daarna gaan wij hier 1x in de maand op controle! Preventief kuren word hier al heel lang niet meer gedaan. Er worden hier enkel medicijnen verstrekt als de dokter dat echt nodig vind! Dat is dokter Mariën zijn systeem. Dit kan echter en alleen met een kleine, overzichtelijke  kolonie die je goed in je handen hebt. Je moet ze wel scherp in de gaten houden. Iemand met meer dan 150 duiven zou ik dat niet aanraden! Hier over leven in de winter zo een 80 duiven. 

De eerste jonge bij de weduwnaars komen op 2 maart weer uit. Deze mogen hun jonge nog mooi groot brengen voor ze op weduwschap gaan, en aan de vluchten mee mogen doen! Verelden jaar stonden ze de eerste week van maart al op weduwschap, nu dus 3 weken later! Ook zal ik de kwekers 4 maart koppelen voor hun laatste ronde jonge duiven, deze zijn voor de natour. De weduwschaps duivinnen koppel ik dan waarschijnlijk gelijk mee.