12-april-2018   Schitterende start in 2018

De eerste vlucht zit er op. We korfden zaterdag 28 duiven in. Het waren 18 doffers en 10 duivinnen. Ze zitten van 1 april op weduwschap. Ze begonnen best aardig te vliegen, en we hadden ze dan ook een keer of 3 weg gehad op 20 km. De duivinnen waren zelfs 4x weg geweest. We hebben de duiven gewoon van het hok genomen, voor het inkorven. Dus ze hebben geen partner of schotel gezien. We hebben tamme duiven, en kunnen ze dus zo pakken. Ook zijn ze voor het eerst in opleermanden gezet i.p.v. weduwnaarsmanden. Ook dit maakt blijkbaar helemaal niks uit. Ze bleven gewoon rustig in de mand zitten, ze verstonden zich dus prima. Dus hier gaan we gewoon mee door dit seizoen.

De duiven werden dus die zondag gelost om 11:30 uur met een kalme zuid oosten wind. Het was half bewolkt weer en de temperatuur liep snel naar de 24 graden. Ook kwamen er wat spontane kijkers kijken naar de eerste wedvlucht. Zo kwamen er mensen uit Stein, Urmond, en natuurlijk onze vaste kijkers Tjeu Driessen en mijn broer Pascal. Toen de tijd aan dringde zag ik de verte een paar duiven aan komen. Het waren er 4, en ja hoor er waren er 3 van ons bij. Ik kreeg ze best snel naar beneden, jammer dat ze wat tijd verspeeld hadden. Ze vielen namelijk aan de andere kant van hok, waar ze als jonge gezeten hebben. Maar daarna kwamen ze toch snel naar de juiste spoetnik met de antenne. Het was nu spannend omdat onze buurman ook 1 duif gedraaid had, deze was bij onze 3. Het ging nu om seconden! Het werd verder een snel verloop, de duiven kwamen goed af en de concours was snel dicht. 

Toen we in het lokaal aankwamen, waar we de klokken lichten was het stil. Er was maar 1 liefhebber aanwezig. Maar al vlug volgde de rest, iedereen had zijn uitleg en het was een hoop kabaal. Ik dacht maar aan 1 ding; "Spelen we de 1e of de 2e". Toen de klokken gelicht waren en de uitslag eruit rolde waren we de trotse winnaars! Met 2 seconden hebben we de buurman dan toch nog geklopt. Ook hebben we iedere week een gokje in de club. Elk spelend lid mag 1 duif uitzoeken die denkt dat het zijn snelste duif word. De kosten bedragen 1 euro. Het te winnen bedrag was 12 euro voor deze vlucht. En omdat ik de 1e getekende als 2e duif draaide won ik ook nog het gokje! Want het was de snelste duif van de uitgekozen duiven. Al snel kwamen de dubbele felicitaties van de leden binnen. Er zijn ook sommige leden die iemand niks gunnen en je niet feliciteren! Moeten ze zelf weten, ik noem het kinderachtig! En kort erna waren de liefhebbers al naar huis! Ook met 75 jaar en ouder hebben ze blijkbaar nog steeds geen tijd! Maar goed, ik trek het me verder niet aan. Ik speel gewoon mijn duiven, en zorg dat ik er zelf plezier in heb. Alle duiven zijn terug, dus geen achter blijvers op de eerste vlucht. 

De winnende doffer 17-1528663 (zie foto), vloog dus afgelopen zondag de 1e in de club tegen 222 duiven, de 1e op het Samenspel MLS tegen 1.190 duiven en de 1e van het District 8 tegen 2.558 duiven. Het was de snelste duif van de lossing. Het is een laat duifje is 1 juni 2017 afgezet, en zat al goed in de rui toen de wedvluchten begonnen. Deze vloog 4 vluchten waarvan 3 prijzen. Hij vloog zelfs van de 2e Marche ook al de 1e prijs in de club tegen 139 duiven, de 18e op het Samenspel MLS tegen 1.207 duiven en de 21e van het District 8 tegen 2.157 duiven. Zijn vader is de "Blauwe Hercules" deze oude doffer is van 2007 en is  een van de stamvaders bij Arend Homan geweest. Toen Arend in 2016 stopte met de sport is deze naar mij gekomen. In zijn stamkaart kun je zien dat het een 100% Maurice Voets duif is uit Kessel. Arend heeft in zijn tijd daar rechtstreekse duiven gekocht, en is er altijd goed mee geweest. En zo zie je maar dat ook deze oude doffer nog in staat is om weer een 1e prijswinnaar te geven! De moeder van de jaarlingdoffer komt rechtstreeks af van Paul Huls uit Zonhoven. Zij stamt af uit een zoon van zijn "stamkoppel" x rechtstreekse duivin van Willy Daniels uit Kessel. 

Komend weekend is de vlucht weer op zaterdag. Ze gaan deze keer naar Charleville een 160 km voor ons. Het zou mooi weer worden met matige zuiden wind. Hopelijk komen ze net zo goed als de eerste keer. Trouwens we spelen hier voor het eerst met duivinnen. We hebben er totaal geen ervaring mee! Wat me wel opviel dat de duivinnen, goed naar beneden komen en geen rotzooi scheppen. Het is vallen en naar binnen. We draaide van de 10 duivinnen, er 7 in de prijzen. Ben benieuwd hoe dat verder gaat met het duivinnenspel. Wij wensen de liefhebbers zeer veel succes voor het nieuwe seizoen!