04-mei-2020   Op onze hokken in de corona tijd

Door het corona gebeuren blijven we schuiven. Zo is er al bijna een half seizoen voorbij. Jammer maar helaas, maar gezondheid staat op onze eerste plaats. Er zijn goede vooruitzichten, en als alles een beetje mee zit kunnen we toch nog met onze duiven spelen. Volgende maand zou in België de grens open gaan, en hopelijk kunnen we dan ook starten met onze leervluchten en onze wedstrijden.

Onze duiven hebben het nog gemakkelijk en dan hebben wij dat ook. De doffers zitten vanaf eind maart op weduwschap, en de duivinnen 2 weken later. Onze weduwnaars gaan om de 2-3 dagen los zoals we zin hebben. Het kan 9 uur zijn maar ook 10 uur, ze mogen dan vrij vliegen en houden het gemakkelijk een dik uur vol. De duivinnen gaan ook om de 2 dagen los en deze gaan er meestal als eerste uit, dit kan 8:30 uur zijn maar ook later, deze vliegen ook een dik uur. Om de 2-3 weken laten we onze duiven samen voor een dag en nacht. Het voer bestaat uit galaxy light gemengd met zuivering. Ze krijgen afwisselend eten zoals ik zin heb, een keer krijgen ze smorgens en dan savonds, wel altijd maar 1x per dag. De raam staat ook dag en nacht open. De duivinnen worden hier verduisterd en de weduwnaars zijn verdeeld op 2 afdelingen, waarvan 1 afdeling verduisterd word. De jonge duiven gaan hier ook om de dag los tegen 17:00 uur. Deze beginnen langzaam aan te starten met vliegen, ze vliegen nu 20-25 minuten. Ook deze worden eenmaal daags gevoerd in de avond met een lichte mengeling. De 3e ronde van de kwekers zullen ook aan t eind van deze maand klaar zijn om af te zetten. Zodat er nog wat mee kan op de natour, maar deze worden niet verduisterd of bijgelicht. De jonge duiven zitten dit jaar op lavakorrel en bonenstro. Dat scheelt alweer poetswerk! 

Op het duivenhok van Lynn zijn de eerste en enigste ronde afgezet afgelopen week. De duivinnen moeten samen met de jonge op een afdeling (wegens plaats gebrek) en de doffers hebben hun eigen afdeling. Ze gaan vanaf nu elke dag los in de avond zodat ze weer op gang komen met vliegen. Want we hopen deze onervaren fondduiven (niet in de mand geweest 2019) toch te kunnen africhten tot een 500 km dit jaar. De jonge duiven mogen dan in de middag eruit, hun buurt verkennen.

We wensen iedereen veel plezier aan hun duiven en blijf gezond!